Gun jezelf geluk!

Declaraties Zorgverzekering

De gezondheidszorg is de laatste tijd erg in beweging. Zo eisen zij van de therapeuten, dat er aan minimale opleidingseisen worden voldaan. Dat betekent dat veel therapeuten weer terug moeten in de schoolbanken. In 2017 worden veel therapeuten uitgesloten voor deelname aan het declaratiebeleid. 

Code

Ruud van Lent heeft inmiddels gezorgd voor continuering van de mogelijkheid bij de ziektekostenverzekeraars door de hoogste graad in de psychotherapie te behalen. Dat betekent dat u als client uw declaraties vergoed kunnen krijgen (geheel of gedeeltelijk) van de ziektekostenverzekeraars. De AGBcode is uitgebreid van de 90 (alternatief) groep naar 94. De code 94 is gelijkgesteld met de reguliere gezondheidszorg van psychologen en psychiatrie (bron: onderzoeksbureau plato). 

VLCounseling is aangesloten bij 2 koepel organisaties, namelijk de NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie) voor AGBcode 9421 en de RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) voor de agbcode 90. Beide codes verschijnen op de factuur en vallen onder Psychosociale hulpverlening.

Kosten 

De kosten van een sessie worden direct na afloop van iedere sessie contant met pin pas betaald. U ontvangt een factuur welke u kunt declareren bij uw ziektekosten verzekering. U dient aanvullend verzekerd te zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. De hoogte van de vergoedingen heeft te maken met uw polis, welke u heeft afgesloten. Controleer uw polis. 
Met ingang van 1 januari 2020 vind er na jaren stabiliteit een prijsverhoging plaats (van € 95 naar € 105 per uur).

De kosten voor een sessie van 60 minuten € 105,00
Een sessie van 90 minuten € 157,50 en een sessie van 2 uur (o.a. bij relaties) € 210,00.
Kosten voor organisaties en bedrijven wijken af van de standaardprijs in de gezondheidszorg. Vraag om een offerte!

Ziektekostenverzekeraars

Psychotherapie

Psychotherapie is een therapievorm voor volwassenen en kinderen die maken hebben met psychische of psychosomatische aandoeningen, problemen en stoornissen, zoals angsten, depressies en verslavingsproblemen. Ook bij stress of een burn-out kan psychotherapie zijn vruchten afwerpen. Het doel van de therapie is om de psychische problemen en klachten (sterk) te verminderen of verdraaglijker te maken. Bij psychotherapie kan gebruik worden gemaakt van verschillende therapievormen, zoals gesprekken, lichaamsgerichte oefeningen of rollenspellen. Er wordt bijvoorbeeld besproken welke klachten en problemen je ondervindt en wat je er zelf aan kunt doen (oefeningen) om ze op te lossen of te beperken. Als een probleem niet simpelweg op te lossen is, helpt de therapeut je om bepaalde zaken anders te zien of anders aan te pakken.

Ga direct naar de vergoedingen voor psychotherapie per zorgverzekeraar

Binnen de psychotherapie zijn er verschillende vakgebieden, zoals:

Hoewel psychotherapie ook vanuit de basisverzekering, via de basis GGZ, kan worden vergoed, wordt er op deze pagina alleen ingegaan op vergoedingen vanuit aanvullende pakketten met vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Therapeuten en psychosociale hulpverleners die worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering (hier vergelijken) hebben over het algemeen geen BIG-registratie. Therapeuten die aan een hoge kwaliteitsstandaard voldoen, beschikken wel over het keurmerk ECP (European Certificate of Psychotherapy). Dit keurmerk en/of aansluiting bij een erkende beroepsvereniging biedt in ieder geval de garantie dat de cliënt te maken heeft met een professional. Dat betekent echter niet per definitie dat therapeuten/psychologen zonder een ECP niet professioneel zijn of geen hoge kwaliteit leveren.

Vergoeding en voorwaarden vanuit de aanvullende zorgverzekering

Het voordeel van vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering is dat het eigen risico niet wordt belast en dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is. Er zijn wel een aantal voorwaarden die belangrijk zijn, wil de cliënt voor vergoeding in aanmerking komen.

1. Allereerst moet de therapeut/hulpverlener zijn aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Een aantal beroepsverenigingen/koepel komen hiervoor in aanmerking:

  • De NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie).
  • De NVPA (Nederlandse Vereniging voor Psychologen & Agogen) Kijk op de website voor vergoedingen.
  • De RBCZ

2. Zorgverzekeraars binnen de VGZ-verzekeringsgroep (De Goudse, IZA, IZZ, VGZ en Univé, Promovendum, National Academic en ZEKUR) stellen de aanvullende voorwaarde dat de therapeut staat vermeld in de zorggids of zorgzoeker van de betreffende verzekeraar. Voor vermelding in deze gids zijn enkele voorwaarden van toepassing, zoals een accreditatie voor psychosociale basiskennis of een geldig ECP.

3. Relatietherapie wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

Belangrijke informatie

Het is over het algemeen verstandig om contact op te nemen met de eigen zorgverzekeraar omtrent de vergoeding, voordat men begint aan een therapie. De zorgverzekeraars hieronder erkennen de NAP of NVPA. 

Je kunt ook kijken bij Independer

VLCounseling

Burgemeester Verwielstraat 2E
5141 BD Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
pychotherapeut hoeksche waard relatietherapeut psycholoog mijnsheerenland
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl