Gun jezelf geluk!

Confisiologie

Confisio is het latijnse woord voor vertrouwen. Confisiologie noemen wij de wetenschap van ons vertrouwen. Vertrouwen hebben in jezelf en in de ander, in de maatschappij en in de kunst van het leven. Overal vindt je het woord vertrouwen terug. Toch is vertrouwen slechts één onderdeel van een totaal model om gezond en gelukkig te kunnen leven. 

Leermodel

Het totale model bestaat uit een fundering (afhankelijkheid), twee pilaren (zelfvertrouwen en zelfrespect en een dak wat wij zelfwaardering noemen. Vervolgens ontleden we het zelfvertrouwen in vertrouwen en keuze vrijheid en zelfrespect in respect en integriteit. Vanaf 1980 is in de Verenigde Staten veel onderzoek gedaan naar wat het leven nu gezond en gelukkig maakt. Uit dit onderzoek zijn meerdere eigenschappen gekomen die de lading dekt van zelfwaardering. Een samenwerking tussen verschillende wetenschappen, zoals biologie, ontwikkelingspsychologie, sociologie, filosofie en pedagogiek. Later zijn er diverse gedragswetenschappers aan toegevoegd. Inmiddels kunnen de onderzoekers nieuwe ontdekkingen eraan toevoegen vanuit de neuropsychologie (hersenonderzoek). 

Veel ziektebeelden en symptomen komen voort uit een lage zelfwaardering. Door patronen uit de opvoeding houden we een laag zelfbeeld of negatief zelfbeeld in leven. Het is moeilijk om op latere leeftijd te groeien naar een positief zelfbeeld. Toch is het mogelijk van een ongezonde levensstijl te veranderen in een gezonde levensstijl. Een aantal eigenschappen daar zijn kenmerkend voor: doorzettingsvermogen (volharden, discipline), inzicht (bewust worden, zijn), durf (moed, lef, avonturier), leren (volledige leercirkel kunnen doorlopen), ontwikkelingsgezind (willen ontdekken en delen).

zlefvertrouwenIn de peutertijd begint de ontwikkekling van het zelfvertrouwen. Het is enorm belangrijk, dat de peuter opgroeid in veiligheid. Het is inmiddels bekend, dat als je in deze periode geen veilige omgeving had jezelf te ontwikkelen, je gedurende de volwassen leeftijd voortdurend problemen hebt met je zelfvertrouwen. 

In de puberteit is het tijd voor het zelfrespect en het respect naar anderen. Hetzelfde geld als in de peutertijd, het moet wel veilig voor je zijn om jezelf te ontwikkelen. Ouders maken gedurende deze priode vaak veel fouten in de begeleiding. Daarom is het essentieel deze fase van ontwikkeling mee te nemen in de hulpverlening. 

Opzet

De opzet van de studie is een ontwikkelingsmodel, waarbij diverse wetenschappen betrokken raken bij het onderzoek. Uitgangspositie ligt onder andere bij ontwikkeling van de hersenen, gehechtheidsontwikkeling, vormen van bekrachtigingen (cognitieve gedragstherapie).

De studie is een ontdekkingsreis voor iedere deelnemer en ontstaat uit de ontdekkingen van iedere deelnemer. Een voorwaarde om confisiologie te studeren is je enthousiasme in onderzoek, ontdekkingen & ontwikkelingen. Een creatief proces ligt ten grondslag.

 

 

 

VLCounseling

Burgemeester Verwielstraat 2E
5141 BD Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
pychotherapeut hoeksche waard relatietherapeut psycholoog mijnsheerenland
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl