Gun jezelf geluk!

Verlatingsangst of bindingsangst?

Verlatingsangst of bindingsangst?

03-05-2021

Veel mensen die in mijn praktijk komen hebben last van verlatingsangst. Ze doen er alles aan om relaties in stand te houden, omdat ze bang zijn dat de ander hen in de steek laat. In een volgende relatie hebben dezelfde mensen soms weer last van bindingsangst. Waar de eerdere partner waarschijnlijk emotioneel onbereikbaar was, is de nieuwe partner juist zo beschikbaar, dat het benauwend wordt.

Verlatingsangst en bindingsangst zijn beide uitingen van een onveilige hechtingsstijl. Je bent er niet aan gewend en je kunt er niet op vertrouwen dat je emotioneel krijgt wat je nodig hebt en dat gemis doet pijn. Of je nu meer last hebt van verlatingsangst of juist van bindingsangst heeft alles te maken met de strategie die je onbewust verkozen hebt om de pijn niet te hoeven voelen. Afhankelijk van de manier waarop je je in je jeugd aan belangrijke hechtingsfiguren gehecht hebt, heb je een of soms meer strategieën ontwikkeld.

Verlatingsangst

Heb je meer last van verlatingsangst (angstig gepreoccupeerde hechtingsstijl) dan heb je jezelf als strategie aangeleerd je best te doen voor de relatie. Je past je aan, pleast en cijfert eventueel eigen behoeftes en gevoelens weg. Iemand met deze hechtingsstijl kan niet goed accepteren dat de ander hem of haar negeert of geen aandacht geeft. Er kan sprake zijn van protestgedrag (aandacht trekken, smeken of zelfs stalken) om toch te krijgen wat je nodig hebt. Je vernedert jezelf  en zet de ander op een voetstuk.

Bindingsangst

Heb je meer last van bindingsangst (angstig vermijdende hechtingsstijl) dan heb je jezelf aangeleerd om pijn te vermijden door jezelf terug te trekken en niet te veel van de ander te verwachten. Je gaat geen of nauwelijks relaties aan. Als je het doet, houd je de ander het liefst op afstand. Je kiest voor relaties waarin nauwelijks sprake is van een emotionele band of waarin de ander afhankelijk is van jou en jij boven de ander kan staan, waardoor je controle denkt te hebben. Hierdoor heb je geen gelijkwaardige relatie waarin je werkelijke intimiteit en emotionele verbinding kunt ervaren.

Onveilige hechting

Of je nu meer de angstige of meer de vermijdende strategie hanteert, de hechting was in beide gevallen onveilig en de oorspronkelijke pijn en uitkomst in relaties blijft het zelfde: eenzaamheid, gemis, leegte, onzekerheid.

Wil je van verlatingsangst en/of bindingsangst af komen omdat je graag een gelijkwaardige en liefdevolle relatie wilt? Dan zul je met de oorspronkelijke pijn en de strategie die je hebt aangeleerd aan de slag moeten. Inner child therapy of EMDR zijn hiervoor helpende methodieken. Door het voelen van je pijn, je bewust te worden van je strategie, deze los te laten wanneer je je veilig genoeg voelt, kun je langzaam maar zeker open gaan staan voor relaties met meer verbinding en werkelijke intimiteit.

Het is mogelijk om je onveilige hechtingsstijl te veranderen in een veilige hechtingsstijl, ook al heeft het tijd nodig. Het is helpend als je je hecht aan iemand met een veilige hechtingsstijl. Helaas is het niet zo vanzelfsprekend dat je zo iemand automatisch aantrekt als je zelf onveilig gehecht bent. Zolang je onbewust bent van je patronen is het waarschijnlijker dat iemand met een angstige hechtingsstijl valt op iemand met een vermijdende hechtingsstijl en andersom. Bewustwording van je patronen is daarom een goede eerste stap om ze te doorbreken.

Bron: https://www.relatieverslaving.com/2016/04/29/verlatingsangst-en-bindingsangst/

 

VLCounseling

Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl