Gun jezelf geluk!

Relatiestress tijdens vakantieperiode

Relatiestress tijdens vakantieperiode

02-01-2022

Relaties onder hoogspanning na vakantieperiode

In de afgelopen 17 jaar heb ik veel relaties ontmoet in mijn praktijk. Meestal een hausse aan nieuwe aanmeldingen voor therapie na een vakantieperiode. 

Vakantieperiode is blijkbaar een mooi meetinstrument om te kijken hoe je liefdesrelatie ervoor staat. Als er meerdere ruzies zijn tijdens de vakantieperiode, dan zit er veel spanning in de relatie. 

Normaal zie je als partner je wederhelft niet zo vaak gedurende de werkweek. Zeker als je nog kinderen hebt. Ga maar eens na hoe lang je echt samen bent en je hoofd vrij is van gedachten om te gebruiken voor plannen maken, afstemming en zorg. Je komt dan vaak uit op een minimum aantal minuten per week. De rest van de week staat je hoofd naar werk, familie en kinderen. 

Tijdens de vakantieperiode is er ineens veel meer tijd om samen door te brengen. Als je gesetteld bent op je vakantieadres, kun je gaan genieten van de immense tijd samen. Maar wat je vaak ziet is dat het hoofd niet leeg is om tijd aan elkaar te besteden. De kinderen spelen lekker op de camping en jij zit eindelijk met een boek in je luie stoel, als ineens je partner avances maakt om de intimiteit wat op te vrolijken. Want daar ligt vaak een enorm tekort. Thuis was er nauwelijks meer tijd voor intimiteit en erotische gedachtes. Tja, als het boek belangrijker is, omdat je het niet meer gewend bent om aandacht te geven aan elkaar, dan volgt er geheid een stress moment, wat vaak snel uitspat in een ruzie. Komt dit veelvuldig voor tijdens je vakantie, dan neem je veel relatiestress mee naar huis en naar je werk. 

 

Het blijkt dat de meeste relaties beëindigt worden na een periode van vakantie.  Tijdens de vakantie kun je namelijk ook tijd besteden aan het bespreken van gevoelens die er voor elkaar niet meer zijn. Helder, thuis zet je de scheiding in gang. Of je kiest er nog voor om in therapie te gaan. 

 

In relatietherapie kijk je naar je uiteindelijke behoeftes, welke er ooit in het begin van de relatie voldoende aandacht kregen. Wat verwaterd is door werk en kinderen opvoeden. Je leert als het ware weer naar elkaars gevoel te luisteren. Meestal ben je uit elkaar gegroeid, echter dat gebeurt in de achterkamer van je brein. Het neemt de overhand en je aandacht besteedt je aan andere belangrijke “ik” zaken. De communicatie welke je gebruikt om de ander aan te geven, dat je het anders wil, is vaak vijandig, aanvallend en kritisch. Wat de relatie dus verder verstoort. 

Gedurende de vakantie heb je kans om met elkaar weer plannen te maken, intimiteiten te herstellen of gewoon weer verliefd te worden op je partner. 

Iedere relatie verandert na verloop van tijd. Dat komt omdat je in beweging bent of in ontwikkeling bent. Als beide partners zich kunnen ontwikkelen, wordt er voldoende tijd aan elkaar besteedt voor intieme momenten. Meestal ontwikkelt er 1 partner en blijft de ander achter. Ongezonde afhankelijkheid krijgt tijd om te groeien. Onder de radar gebeurt er veel zonder overleg, zonder afstemming. 

Gedurende de therapie leer je weer elkaar gedachten te lezen, gevoelens te voelen en af te stemmen op je innerlijke behoeftes. Dat gaat gepaard met liefde, met belangstelling. Je leert te luisteren naar je partner en vanwaaruit je verder te ontwikkelen. 

Want scheiden is vaak echt niet de oplossing. Te leren van de afstand in je relatie levert je veel meer op, dan het te beëindigen. 

De vakantie is bijna voorbij. Ik ben benieuwd hoe jullie de tijd hebben doorgebracht. Waren er ruzies? Zijn er onopgeloste zaken blijven hangen? Is er sprake van achterdocht? Is er geen commitment van beide kanten ontstaan? Ga in therapie. Pas daarna kun je weloverwogen beslissen hoe jullie als partner verder gaan. 

 

VLCounseling

Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl