Gun jezelf geluk!

de moraal van respect kent een dubbele betekenis

de moraal van respect kent een dubbele betekenis

04-10-2016

 

Een hoge mate van zelfwaardering is niet voor iedere beroepsgroep een aanwinst.

We spreken over een hoge mate van zelfwaardering als je aan de twaalf eigenschappen voldoet (zie website www.vlcounseling.nl) of een score haalt van minimaal 8 in de test. 

Beroepen welke een hoge mate van zelfwaardering wel nodig hebben zijn:

  • Groepsleerkrachten (voorbeeld voor de kinderen)
  • Leraren
  • Pedagogische medewerkers (spiegelneuronen en coping bij kinderen)
  • Hulpverleners
  • Verpleging
  • GGZ
  • En anderen

Het belangrijkste bij deze groep is het contact met anderen, waarbij congruentie belangrijk is. Integer handelen overeenkomstig het denken en voelen. Geen hypocriete activiteiten of reacties, geen maskerades, geen onbetrouwbaarheid. De ander kan en wil graag zien wie jij bent. Bij deze beroepen is het eigenlijk een verplichting hoog te scoren op de ladder van zelfwaardering. Bij een lage score krijg je te maken met ongewenste problemen met de overdracht. 

Beroepen waar het echter niet representatief is, dus waar je in integriteit en zelfrespect laag scoort (5-8) zijn:

  • Verkopers, accountmanagers, vertegenwoordigers, ondernemers (handel);
  • Banken; politieke functies (ministers, burgemeesters, wethouders, raadsleden); juristen, justitie, notarissen, defensie;
  • dominees en priesters;
  • en vergelijkbare beroepen.

Juist voor deze beroepen is het noodzakelijk minder hoog te scoren in zelfwaardering. Het heeft te maken met het deel respect. Als je respect hebt voor de ander kun je geen goede verkoper zijn, ondernemer, jurist, etc. Zelfs een dominee kan niet verkondigen wat hij zelf denkt, voelt. Hij heeft zich te houden aan de structuur binnen een kerk, gemeente. Vandaar dat deze beroepen lager moeten scoren in integriteit. Een mooi voorbeeld was te zien in Spoorloos van afgelopen maandag. Een dominee adopteerde kinderen en liet ze vervolgens na een scheiding in de steek. De jongens hadden een vervelende jeugd bij hun moeder en geen contact meer met hun vader. 

Vreemd want als een bestuurder wordt aangeklaagd van niet integer handelen, wordt dat gedaan door een jurist welke zelf niet integer handelt (anders kan hij de zaak niet winnen). Zo hypocriet is onze samenleving. De beste verkopers voor een bedrijf zijn diegene die aan iedereen alles kunnen verkopen. Manipulatief erg sterk zijn ze. Hetzelfde geld voor alle beroepen waar macht in voor komt. 

Kijk naar ons leger. Ons kikkerlandje heeft een beroepsleger. Van iedere soldaat wordt verwacht te strijden voor zijn land. Strijden betekent verdedigen of aanvallen. Doden van andere strijders. Dat is de opdracht. Het wordt verkocht als het beschermen van minderheden, echter de focus is altijd gericht op het vernietigen van de vijand. Als de strijd heftig is geweest krijgen de strijders nog een lintje ook. Over hypocrisie gesproken.

Ik weet nu ik dit schrijf een hoop kritiek ga krijgen. Uiteraard met name van de groep welke genoemd worden om maar laag te scoren in integer handelen. Drie jaar geleden verbleef ik met mijn gezin op een camping. Ik leerde daar een collega kennen. Zij was met haar vriend daar. Zij was net afgestudeerd, een psychologe. Haar vriend was scherpschutter in het leger. Hij was in Afghanistan geweest en vertelde mij dat het een mooie tijd was. Als scherpschutter lag hij vaak achter muurtjes te wachten op een vijandige beweging. Zodra hij iemand in het vizier kreeg schoot hij deze door het hoofd. Hij telde graag zijn overwinningen. Kreeg er een lintje voor. Hij kende de vijand niet eens, maar vond het leuk hen te doden. Binnen defensie kikken ze op scherpschutters met veel kruisjes. In detail kon hij vertellen waar hij van genoot. Een hoofd in het vizier was voor hem de uitdaging. O ja, hij was er om het land te dienen. Soms moest hij beslissen of de man in het vizier nu de vijand was of een plaatselijke bewoner. Ach ja, het ging weleens mis. 

De status van defensie krijgt altijd een lintje. Onder het mom van het weder opbouwen van een land met een oorlogsverleden. In Syrië zoeken milities de spanning juist op. Ze weten nauwelijks wie tegen wie vecht. Duurt nu jaren en niemand houdt het tegen. Neen, het is namelijk een beroepsgroep welke geen personeel hoeft te ontslaan. Het tegendeel juist, meer personeel uitzenden naar het oorlogsgebied. 

Een lage zelfwaardering vind je dus terug in vele beroepen. Integer handelen is daar altijd een vies woord, dus waarom wordt er dan zoveel waarde aan gehecht? Het zijn juist diegene die integer handelen normaal vinden, die altijd het onderspit moeten delven. 

Zo zwart-wit  als ik het schets is het niet. Veel mensen worstelen juist met het respect deel van de mens. Jongeren krijgen niet de juiste begeleiding zich eigen te maken van respecterende delen. Geen vak op school dat eraan gewijd is. Jammer wat een gemiste kans, want thuis weten ze zich vaak ook geen raad het beste om kunnen gaan met respect in de relatie tot hun bijna volwassen kind. 

Respect en integriteit is dus  een complex geheel aan eigenschappen waar een mens van kan genieten of waar het aan kapot gaat. Het wordt tijd, dat onze geestelijke gezondheidszorg daarin gaat investeren. Alleen ben ik bang dat het een gloeiende druppel op een hete plaats is. Het ligt verscholen in onze mentaliteit, in onze cultuur en dat van vele landen. Dus waar moet je beginnen? Ik denk bij de selectie voor de toekomstige bewoners naar Mars. 

VLCounseling

Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl