Gun jezelf geluk!

Moeders in spagaat

Moeders in spagaat

28-06-2016

moeder spagaat

In mijn vorige blog was ik best kritisch over de conservatieve vader. Nu schrijf ik over de moderne moeder. Het afgelopen jaar valt mij op, dat veel jonge moeders ontevreden zijn in hun relatie, werk en leven. Het feminisme heeft de vrouw vrijgemaakt, weg gerukt van het aanrecht en een kans gegeven om zich net zoals de man te gaan ontwikkelen. Wat eerst 50.000 jaar in de evolutie als regel gold, is eigenlijk in een decennia afgebroken. Daar zit nu het probleem. 

Moderne moeders willen zich ook maximaal ontwikkelen, eisen tijd op en investeren in werk en in zichzelf. Want vergeet vooral de hobby’s niet of het vrijwilligerswerk. De opvoeding van de kinderen word massaal uitbesteed. De groepsleerkrachten op de basisschool krijgen steeds meer opvoedkundige taken erbij. Het is niet alleen het kind onderwijzen in cognitieve vakken, maar ook nog eens succesvol maken in emotionele ontwikkeling en randzaken als stoornissen. De stoornissen zijn ontdekt op jonge leeftijd en geven een vrijgeleide voor extra aandacht, of de kinderen ondersteunen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. 

Nu het belangrijkste is uitbesteedt, voelen veel moeders zich in spagaat zitten, want evolutionaire hebben ze als moeder al meer dan 50.000 jaar voor de opvoeding gezorgd. In hun genen zitten nog de overblijfselen van vele generaties welke voor de kinderen hebben gezorgd. ze voelen zich schuldig naar hun kinderen toe, dat ze vaak weg zijn, anderen inschakelen om hen op te vangen (soms geldt het voor kinderen, dat ze iedere dag bij anderen worden opgevangen, lees: wisselende anderen) en schuldig naar hun partner, omdat ze geen tijd, zin of gevoelens meer over hebben voor het intieme ritueel wat bij een relatie hoort. schuldig naar hun werkgever, omdat ze af en toe aan het wegdromen zijn om na te gaan hoe het hun kinderen vergaat, etc. 

Het gekke is, dat het daar niet eens bij ophoudt. Want ze vervullen vaak ook nog eens belangrijke sociale rollen in de samenleving, zijn lid van een vereniging, of meerdere verenigingen, onderhouden contact met buren en familieleden en willen ook nog eens hun favoriete boeken kunnen lezen of gaan studeren. 

Op het schoolplein hoor je dan ook vaak het geklaag van moeders. Moderne moeders voelen zich ongelukkig en zitten in spagaat. NU hangt het ervan af of de moeder lenig is om in spagaat te kunnen zitten, maar naar buiten kijkende, constateer ik, dat spagaat geen mogelijkheid meer is. Het water staat hen aan de lippen. Ze pionieren met anderen om een beetje intimiteit in te halen, want hun partner is ook nooit thuis of niet meer aantrekkelijk genoeg. Crisis dus. Relatie crisis, opvoed crisis, stress op het werk en verlies van sociale contacten zorgen voor pijn en verdriet. In spagaat zitten is dan ook een pijnlijke gebeurtenis. 

Als ze in mijn praktijk komen, dan vraag ik hen vaak, om keuzes te maken, prioriteiten te stellen en te werken aan een hoge mate van zelfwaardering.  Met name de zelfwaardering kan al generaties lang met vervelende patronen  laag zijn. Het maken van keuzes is dan ook een helse klus geworden. Veel moeders raken in een depressiviteit als hun zelfwaardering laag is. Ze hebben dus te leren keuzes te maken en die letterlijk gaan opvolgen. Is de relatie nu belangrijk, of de opvoeding, of je werk, of je ontwikkeling, of je vrije tijds besteding? Ik zie ze zwoegen om een prioriteiten lijst samen te stellen, want loslaten van hun vrijheden en vele functies, dat willen ze niet. Ze willen geen 50.000 jaar terug in de tijd worden geworpen. 

Het is dus afhankelijk van of de moeders een conservatieve echtgenoot hebben of niet. Hebben ze er eentje, dan komt veel stress voort vanuit de relatie. Is die er niet, dan heb je vaak te veel te maken met de veelzijdigheid. Het gekke is, dat zelfs je baas conservatief kan zijn en bepalend kan zijn voor je stress om in spagaat te komen zitten. Dus dan heb je misschien wel een moderne vader, maar geen moderne werkgever. 

Werkgevers zijn van origine vooral conservatief ingesteld. Hun liefde wordt afgestemd op het bedrijf. zij kennen echter maar 1 prioriteit. vooral hun echtgenotes moet een ouderwetse theatrale echtgenote zijn, anders kunnen zij hun verantwoording niet dragen. Ik zie dan ook veel relaties misgaan, waar 1 van de partners een bedrijf runt of een hoge functie bekleed. 

De Christen Unie zit er helemaal naast met hun campagne over het traditionele gezin (liefde). Ze willen het weer in ere herstellen. Ze vergeten dat er geen weg meer terug is. Uiteraard wel binnen hun geloofsclubje, want daar staat de vrouw nog gewoon achter het fornuis. Ze doen er beter aan, als ze de vrouwen binnen het gezin van een hogere mate van zelfwaardering laten genieten. Dan hoeft de man niet vreemd te gaan. De moeder zorgt voor de opvoeding, de huishouding, de intimiteit en de eigen ontwikkeling. Deze moeder komt niet in spagaat te zitten, want thuis is het haar onderneming. 

Vele jonge moeders hebben meer aan het inzicht hoe de ontwikkeling van hun kind verloopt, omdat dat bepalend kan zijn voor de rust. Want de ontwikkelingsfasen zijn voortdurend aan het veranderen en ga je met de veranderingen mee, dan komt de tijd voor jezelf sneller dan je denkt en hoef je niet in spagaat te zitten. Dan is het een kwestie van de eerste twee jaar van hun kind bij hun kind verblijven en daarna in rust verder ontwikkelen. Die eerste twee jaar zijn cruciaal. Dan moet inderdaad veel wijken voor zelfontplooiing. Het zijn maar twee jaar, tenminste als je geen 13 kinderen wilt hebben….alhoewel, dan mag je hopen dat de oudste een meisje is en kan ze al vanaf haar zesde voor de opvoeding van alle andere kinderen gaan zorgen, zodat de moeder geheel vrij is om zichzelf te ontplooien. 

Twee jaar wordt er van de moeder gevraagd, om even het kind of de opvoeding centraal te stellen. In de Scandinavische landen is de voorziening dan ook een stuk beter dan in Nederland. daar houdt met daar wel rekening mee. Maar ja, wij hebben blijkbaar te veel conservatieve vaders aan het roer staan en inderdaad moeders: dan wordt het echt helemaal niets met jullie feministische grondslag…..Oh Nederland, welk brein staat er nu op om al die moeders uit spagaat te krijgen en te houden.

 

VLCounseling

Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl