Gun jezelf geluk!

Lage zelfwaardering

Lage zelfwaardering

05-08-2017

Consequenties van een lage zelfwaardering

Een lage zelfwaardering zorgt voor veel problemen. Een rij aan klachten, zowel fysiek als mentaal is het gevolg van een lage zelfwaardering. Wellicht herken je iets uit onderstaande verhaal:

Op maandagochtend gaat de wekker. Je wil eigenlijk blijven liggen of je kunt bijna niet opstaan. De dag begint en je ziet het nu al niet meer zitten. Je wast je, kam je haren en kleed je aan. Het lukt je nog wel een ontbijtje te maken. Je stapt op de fiets of in de auto en vertrekt met tegenzin naar je werk. Op je werk aangekomen, zie je jouw collega's en ook daar wordt je niet blijer van. Je gaat naar je werkplek en vermijd zoveel mogelijk gesprekken. Je doet gewoon je ding. Zo vergaat het je al iedere dag van de week. Als je 's avonds thuis komt is het al niet veel beter. Je zorgt voor je avondeten of doet alle dingen die je voor je gezin moet doen. Waarschijnlijk tegen 21.00 uur heb je tijd voor jezelf en je weet niet eens wat je nog wil doen of kunt doen. Het liefst ga je naar bed. zo vergaat het je ook in het weekend. Je doet de dingen die van je gevraagd worden. Ze kosten allemaal energie, echter je wordt er niet blij van. Je hebt niet echt zelf gekozen voor hoe je nu leeft, of je beseft het wel alleen doe je er niets mee. 

In dit korte fragment staan al vele activiteiten waar je zomaar depressief van kunt worden of zelfs kan toegroeien naar een burn-out. Het belangrijkste is het contact met jezelf dat je verloren bent. Je hebt geen contact meer met je gevoelens. Je sluit je gevoel juist uit. Je maakt geen keuzes, tenminste niet de keuzes die goed voor je zijn. eigenlijk weet je niet eens meer wat goed voor je is. Of je wilt er ineens uit en zoek de spanning op tijdens nieuwe ontmoetingen. Per ongeluk ga je gewoon vreemd, maar dat was best lekker. Je voelde weer iets. voordat je het weet raak je verslaafd aan die nieuwe gevoelens. Je wil meer en anders. Of je sluit jezelf op om maar vooral geen fouten te maken. 

Als dit jarenlang doorgaat wordt je vanzelf ziek. Je hebt voortdurend verkeerde keuzes gemaakt in je leven. Dat kan wel zo zijn, maar heb je onderzocht hoe jij die keuzes had gemaakt? Ik durf te wedden, dat je opvoeding, je ouders dus, een belangrijke stempel hebben gedrukt. Of ze hebben al je zelfvertrouwen weggenomen, dat gebeurt bijvoorbeeld bij ouders die overbeschermd zijn, of je hebt tijdens je pubertijd onder het regime van je ouders moeten overleven. eigenlijk heb je nooit geleerd wat respect en vertrouwen ten opzichte van jezelf is. Flauw om maar de schuld bij je ouders te leggen, dat klopt. Je ouders wisten niet echt wat ze deden en meestal doen ze het onbewust. Maar toch heb jij er last van. 

 

Een lage zelfwaardering zorgt er in ieder geval voor:

 • dat je geen of meestal verkeerde keuzes maakt;
 • dat je veel twijfelt alvorens je iets doet;
 • dat je niet echt gelooft wat je kunt;
 • dat je niet echt weet wie jij bent, je herkent je niet echt;
 • dat je meer vragen hebt dan antwoorden en niet bereid bent of nieuwsgierig wat het betekent;
 • dat je zeker niet jezelf kwetsbaar opstelt, laat staat je ziet kwetsbaarheid als falen in plaats van kracht en moedig;
 • dat je niet meer ziet hoe je anderen kunt liefhebben of respecteren, hoe kunnen ze dan jou nog liefhebben?
 • dat je eigenlijk een spel speelt of je kiest ervoor om te manipuleren zodat je de p[ijn niet hoeft te dragen;
 • dat je minder presteert dan je aanzienlijk aankunt;
 • dat je dromen niet waar worden gemaakt, laat staan je wensen worden ingevuld;
 • dat je niet eens in staat bent normaal te communiceren. Het liefst klaag je over de ander.
 • dat je veel irritaties en frustraties hebt opgebouwd en het gewoon in stand laat, totdat je natuurlijk ziek wordt;
 • dat je bang bent voor de gevolgen over wat je doet, wat je zegt;
 • dat je bang bent voor je eigen duistere kant, want je moet toch wat...
 • en ga zo maar door. 

 

Herken je 1 of meerdere van deze voorbeelden? Het verlaagt allemaal je zelfwaardering. Het levert je pijn en verdriet op, woede en frustraties, schuldgevoelens en paniekaanvallen. 

En dat allemaal door een lage zelfwaardering

 

Het ergste is, dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt er nu iets aan doen. Het is welliswaar niet gemakkelijk, alleen je doet het niet alleen. Je trainer zorgt voor je veiligheid, hij ondersteunt je bij je groei en laat je weer voelen. Hij laat je kijken naar je authentieke kwaliteiten die er in je zitten. 

 

Een lage zelfwaardering vraagt om therapie of de training zelfwaardering 

De ontwikkeling van een gelukkig kind - Ruud van Lent - Download Gratis

Nieuwste Ebook - Nu Gratis!

De ontwikkeling van een gelukkig kind

Wat hebben een veilige gehechtheid en hoge mate van zelfwaardering met elkaar te maken? Handig te gebruiken bij de opvoeding van je kind.

Download dit boek nu GRATIS! Lees via ISSUU

Alle publicaties van VL Counseling

VLCounseling

Van der Straatenplein 2a
3271 SH Mijnsheerenland
Hoeksche Waard
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
pychotherapeut hoeksche waard relatietherapeut psycholoog mijnsheerenland
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl