Gun jezelf geluk!

Terug uit Egypte

Terug uit Egypte

27-10-2016

Vorige week vloog ik met een client naar Egypte. De opdracht was de client uit zijn isolement te halen. Thuis trok mijn client zich terug op zijn kamer, was bijna 1,5 jaar niet meer actief geweest in het sociale leven. Uiteraard vanwege levenservaringen. De reis begon al met obstakels. De trein arriveerde bij een met leger afgesloten vliegveld in Brussel. Het inchecken duurde zo'n drie uur. Tien minuten voor vertrek waren wij bij de gate gekomen. De start was al een ware revolutie in zijn leven. 

Aangekomen op het vliegveld van Hurghada kwam de warme wind ons tegemoet. Heerlijk voelde het aan. Snel door de douane en ja hoor onze tweede uitdaging: ons team in Egypte was niet aanwezig. Het vliegtuig was 1 uur eerder gearriveerd op de luchthaven. Gelukkig was de temperatuur aangenaam. Uiteindelijk belandden wij uitgehonderd en dorstig in een achteraf zaaltje ergens in de binnenstad van Hurghada. Wat kan een mens genieten van simpele gerechten. 

Een week opgezadeld zitten met een client is erg vermoeiend, maar het gekke is, dat nu alweer blijkt, dat het eerder een gedachte is, dan een gevoel. Met vier man waren wij paraat in Egypte en ik verbleef constant bij de client. Er werden kastdeuren opengesmeten, frustraties behandeld en uitdagingen verzonnen. Ik als therapeut ging de uitdaging ook aan en wat blijkt: ik kon gewoon mezelf zijn. Nou ja zeg, mezelf kunnen zijn terwijl het niet om mij gaat? Dat is het resultaat van de wisselwerking en die is helend te noemen. Het contact blijft altijd het belangrijkste instrument om clienten te ondersteunen of te helpen. Precies wat Jim van Os (hoogleraar) in zijn column had geschreven (zie mijn facebook). Niets is minder waar, je eigen persoonlijkheid kan ondersteunend zijn in de ontwikkeling van de ander. 

Samen met Andy en Karim vormden wij een team, vol uitdagingen, humor en activiteiten. De client leed er tergend onder (haha). Van momenten vol humor naar diep in de ellende verzeild te raken in een omgeving vol veiligheid. De scheten die we lieten waren het bewijs van het ons zelf kunnen zijn. De client genoot iedere dag, ondanks dat hij niet mocht genieten van zichzelf. Dat werd onze opdracht: client mag genieten ondanks dat hij het van zichzelf niet mag. Zijn ogen spraken boekdelen. 

Client was letterlijk uit zijn isolement gehaald. Missie volbracht. Iedere dag werd voor hem een avontuur, waarbij nieuwe ervaringen werden opgedaan en wat blijkt, zijn energiehuishouding is enorm gestegen. Van terugtrekken in zijn kamer naar duikervaringen, woestijnervaringen (quad, kameel, bedoeiden) snorkelen, gevaarlijke ritten met taxi's, uit eten in kleine tentjes. Uiteraard was dit het programma na mentaal hard werken. 

Voor mij werd de reis een verrijking. Ik ontmoette mooie mensen. De wisselwerking deed zich tegoed aan de vele momenten samen. Gegarandeerd is er veel veranderd bij de client, ook al waren er ook dagen van behoefte om alleen te zijn. Zijn ervaringen kan ik over enkele weken publiceren. Voor mij voelt het goed een therapie aan te kunnen bieden welke echt effectief functioneert. De cliente van vorig jaar is helemaal zichzelf geworden en is weer gelukkig geworden. Deze hulpverlening is dus een geslaagde optie voor mensen die helemaal vast zitten.

Uitgeput landde ik weer in Brussel. Ondanks de mooie omgeving, de temperatuur, de gezelligheid is het vermoeiend geweest. Maar het voelt goed!

VLCounseling

Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl