Gun jezelf geluk!

Burn-out en wat nu?

Burn-out en wat nu?

02-06-2017

Burn-out voorkomen is beter dan genezen, herken de symptomen.

Je zult er maar mee te maken krijgen als werkgever, als je werknemer symptomen van burn-out laat zien. Uiteraard ben je gecharmeerd van deze werknemer, want de inzet is voor jou als werkgever fantastisch. Maar blijven de symptomen aanwezig, dan zal je straks een lange tijd niets meer met je werknemer kunnen bereiken.

Burn-out klachten nemen fors toe en op termijn worden de kosten voor revalidatie erg hoog, dus ook jouw aandeel als werkgever. Voorkomen is beter dan genezen. Praten met je werknemer heeft geen zin, omdat de werknemer zelf vaak niet door heeft, dat er een burn-out in ontwikkeling is. Mensen met een perfectionistische instelling zijn vatbaar voor burn-out. Je bent als werkgever gewaarschuwd.

Het zelfrespect is bij de werknemer verdwenen of laag, als er een burn-out in opkomst is. Echter zelfrespect komt voort uit de ervaringen opgedaan in de pubertijd. Dat betekent in feite een vast patroon heeft zich ontwikkeld in het brein. De zelfwaardering is veel te laag om gezond en gelukkig te zijn in het leven. Als werkgeer heb je last van personeel met een lage vorm van zelfwaardering. Gelukkig is er nu een training ontwikkeld welke ervoor zorgt, dat de zelfwaardering blijvend kan gaan groeien en een burn-out voorkomen kan worden of herhaling van een burn-out weg zal blijven.

Wat gebeurt er bij een burn-out?

Ernstige vermoeidheid is vaak het resultaat van een opeenstapeling van stressvolle situaties thuis en op het werk. Een beetje stress of spanning kan helpen om het beste uit jezelf te halen. Maar als je geen momenten meer kunt vinden om te ontspannen raak je overbelast. 

Burn-out komt vaak voor bij mensen die de lat hoog leggen en veel verantwoordelijkheid op zich nemen. Je gaat door waar anderen pauze zouden nemen en steekt veel energie in je werk. Ook in je privésituatie heb je het gevoel veel te moeten. Er blijft er nauwelijks tijd over voor jezelf, waardoor je energiereserves opraken. 

Als je een burn-out hebt, ben je snel geïrriteerd, prikkelbaar of boos en is het moeilijk je te concentreren. Mensen met burn-out klachten geven vaak aan dat ze gespannen en onrustig zijn en dat ze werk en andere verplichtingen niet meer aankunnen. Huilbuien, besluiteloosheid en concentratieproblemen komen veel voor. Je hebt het gevoel dat je faalt, bent moe en somber en ziet als een berg op tegen je werk.

Slecht in slaap komen, of vroeg wakker worden en niet kunnen stoppen met piekeren zijn veel gehoorde klachten. Lichamelijk kan burn-out zich op verschillende manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten, bloeddruk, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en benauwdheid (hyperventilatie).

 

burnout

Hoe kun je het herkennen als werkgever?

  • De werknemer wijzigt het patroon van komen en gaan in onvoorspelbaarheid hoe laat de werknemer komt of wanneer de werknemer weggaat. Dit doet de werknemer al een aantal weken;
  • De werknemer laat een vermoeide indruk achter, het werk tempo neemt af;
  • Geen, of minder, deelname meer aan persoonlijke gesprekken, of collegiale gesprekken;
  • Werknemer vaker afwezig vanwege ziekte (meer dan voorheen);
  • Privéproblemen worden meegenomen naar werk, echter gedeeld als mededeling en niet persoonlijk om aan een oplossing te werken (geen hulpvraag);

Mocht je werknemer hiermee te maken hebben, is het zinvol op tijd te beginnen aan een training zelfwaardering. Daarmee leert de werknemer de juiste keuzes te maken, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. Ook leert de werknemer om te gaan met respect zowel voor zichzelf als de ander en durft zich kwetsbaarder op te stellen, zodat gesprekken zinvoller worden. Mocht je werknemer willen weten hoe het gesteld is met zijn of haar zelfwaardering, dan is de gratis online test een optie.

Interessante informatie:

Er is een uitgebreider artikel over de symptomen beschikbaar als  PDF 

Voorkom erger of uitval. Laat je werknemer op tijd beginnen aan de training. voor meer informatie:

www.zelfwaardering.school

 

VLCounseling

Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl