Gun jezelf geluk!

Bekrachtiging gedurende de opvoeding

Kinderen opvoeden is helemaal niet gemakkelijk. Je neemt jezelf mee als voorbeeld voor het kind. Het kind leert spreken door steeds te luisteren naar de taal dat gesproken wordt in zijn of haar directe omgeving. Gedurende de peutertijd worden woorden, zinnen. Alleen weet een kind niet wat de betekenis is van het woord of de zin. Pas als zij ongeveer 6 jaar oud zijn gaat het cognitieve besef zich pas ontwikkelen. De basis school vanaf groep 3 is daar het voorbeeld van. Als kleuter leeft het kind nog steeds in zijn eigen magische wereld. Het heeft geheel geen zin kinderen met straffende bekrachtigingen te benaderen, omdat het besef er niet is. Zult u zeggen, dan leren ze het maar, alleen is het dan verkregen uit dwang en dat stokt de ontwikkeling van het zelf (ik). 

Soorten bekrachtigingen:bekrachtigen pos

  • positieve bekrachtigingen
  • negatieve bekrachtigingen
  • uitgestelde bekrachtigingen (als ouders het kind negeren of niet reageren)

 

Soorten straffen:bekrachtigen

  • positieve straffen
  • negatieve straffen
  • uitgestelde straffen

Autoritaire gedrag of dominant gedrag van een ouder/opvoeder is frustrerend voor het kind. Het kind bouwt stress op en kan of mag zichzelf niet zijn. Het wordt onveilig voor het kind in huis. Daardoor gaat het kind vaak in het gedrag veranderingen aanbrengen en kan het ongewenst zijn. Lees als voorbeeld het onderzoek: stoommachine van emoties bij hoogbegaafde kinderen.

Waarom bekrachtigen?

Iedere transactie bekrachtig je naar je kind toe. Dat doe je al vanaf de geboorte. Je neemt je eigen ervaringen mee uit je opvoeding dat je genoten hebt bij jouw ouders/opvoeders. Het kind kan hetzelfde gedrag aannemen dat het door de ouders voorgelegd krijgt (speigelneuronen, coping, conditionering). Belangrijk is dus, dat iedere ouder voor zichzelf er achter komt op welke wijze het kind in de ontwikkeling bekrachtigd. In de cursus wordt hier veel aandacht aan besteed. je gaat bepaald gedrag van jezelf herkennen en je kunt door dit te veranderen gelijk thuis een geheel ander klimaat verwachten. Van ongewenst gedrag kan het kind door jouw vernadering in bekrachtiging gewenst gedrag gaan vertonen. Dat wordt namelijk begrepen door het kind. dus je soort bekrachtiging veranderen betekent gewenst gedrag mogelijk maken. Je leert op de cursus het verschil in soorten bekrachtiging en soorten straffen. 

Kinder Opvang (BSO, creche, opvang, gastouders, grootouders)

Weet je dat als je kind al vroeg naar de opvang gaat, het het gedrag van de medewerkers op de opvang gaat overnemen? Het kan dus zijn, dat je kind gedrag laat zien, wat jullie als ouders niet herkennen. Dan is deze cursus ook een verademing om in ieder geval naar de pedagogische medewerkers van de opvang onderbouwd te gaan reageren. 

 

VLCounseling

Burgemeester Verwielstraat 2E
5141 BD Waalwijk
Noord Brabant
Mobiel: 06 10266 452
E-mail: info@vlcounseling.nl

Kijk ook op: www.ruudvanlent.nl

youtube-vl-counseling linked-in-ruud-van-lent facebook-vlcounseling
pychotherapeut hoeksche waard relatietherapeut psycholoog mijnsheerenland
Website developed and hosted by: Creativedevelopment.nl